“Eğilen baş kesilmez” atasözü genellikle kavga durumlarında bahsi geçen atasözlerinden biridir. Daha çok sokak dilinde bir kural olarak da karşımıza çıkan bu atasözü kalıplaşmış olarak çoğu kişi tarafından da söylenilmektedir.
“Eğilen baş kesilmez” Atasözünü Gladyatör filmini izleyenler bilirler. Yenilen kişinin ellerini havaya kaldırarak başını öne eğmesi karşısındakinden af dilediği anlamına gelir ve cezası küçük düşürülmek olur. Yani bu atasözündeki durum gerçek bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sevdiğimiz insanların bizlere isteyip veya istemeden yapmış oldukları yanlışların ardından karşımızda suçunu bilir bir şekilde kafasını önüne eğdiği takdirde, elbette bu durum bizleri çok etkileyen bir durum olmaması kaydıyla görmemezlikten gelinebilmektedir.
Sokak kavgalarında da aynı şekilde durum meydana gelmektedir. Bir kişinin kafasını önüne eğmesi ondan korktuğu anlamına gelmektedir. Bu durum aynı zamanda yere düşene tekme atılmaz cümle kalıbıyla da aynı anlama gelmektedir.
Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğümüze sığınan kişi affedilmelidir.
erdemli insanlar her zaman ölümsüz kalır..
Yiğitlik bu ince noktada belli olur zaten.
türk islam ve örf adetinin mana ve değerini anlatmaktadır.
Aslında bu belki de “erkeklerin” hazmedemediği bir durumdur. Fakat olması gereken de bu atasözündeki gibidir. Bu atasözü çoğu filme de konu olmuştur. Özellikle yiğitlik anlatılırken..
Eğer bir kişi hatasını anlayıp ondan ders alacağını dile getirerek özür dilerse cezası büyük olmayacaktır.Hatta ceza bile almayabilir.Ama daha çok ısrar ederse bu onun zararınadır anlamında bir söz 🙂
Bu cümleden bir çok anlam çıkabiliyor evet. Özellikle Gladyatör filmini izledikten sonra. 🙂